Unie KBO Nieuws

KBO Nieuws. Bron: Unie KBO, KBO Zeeland, KBO 's-Heerenhoek, KBO Goes. Laatste KBO nieuws, klik op logo. 


#KBOthuis #KBOgeld #KBOveilig #KBOdigitaal


 


Vorming gezamenlijk bureau KBO-PCOB
De KBO en PCOB zetten een volgende stap als dé grote seniorenorganisatie van Nederland onder de naam KBO-PCOB. Begin 2017 komt er een gezamenlijk bureau, waarschijnlijk in Utrecht.

Lees meer


UITSPRAAK RECHTER
UITSPRAAK RECHTER HUISHOUDELIJKE HULP (WMO): WAT BETEKENT DIT VOOR U?
De rechter deed in mei 2016 een uitspraak over huishoudelijke hulp via de WMO. Dit betekent mogelijk wat voor ouderen die gekort zijn op hun hulp. Wat kunt u hier aan doen? De KBO zet vanaf 3 juni tips en adviezen voor u op een rij.
Lees meer


Gezamenlijk persbericht KBO PCOB
Seniorenorganisaties KBO en PCOB gaan samen.
Lees meer


Forse toename oudere mantelzorgers.
Ruim een derde van de senioren die op dit moment geen mantelzorg verlenen, verwacht dit wel te gaan doen tussen nu en vijf jaar. Het meest zal de partner zorg nodig hebben (45%) gevolgd door een ander familielid (15%). Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 550 Nederlandse senioren.
Lees meer


Kan alles wel via internet? Geef uw mening!
Gemeente, politie, belastingdienst, banken, huisartsen, instanties regelen steeds meer via internet. Wij willen graag onderzoeken of dat een goede ontwikkeling is voor senioren.
Lees meer


Explosieve groei rechtszaken WMO
Van Rijn moet ingrijpen na explosieve groei rechtszaken WMO
In het eerste halfjaar van 2015 stapten liefst 1000 mensen naar de rechter vanwege een conflict met hun gemeente over een WMO-voorziening, voornamelijk huishoudelijke hulp. Van Rijn moet ingrijpen, zo vindt de Unie KBO.
Lees meer


Pensioenvisie Klijnsma:
Pensioenvisie Klijnsma: hoofdlijnen goed, uitwerking spannend
De ouderenorganisaties Unie KBO, NOOM, NVOG en PCOB vinden de hoofdlijnennotitie van staatssecretaris Klijnsma over het toekomstig pensioenstelsel een kansrijk startpunt voor verdere discussie.
Lees meer


Een miljoen senioren bankieren nog niet online
Van alle 65-plussers gebruikt 44 procent geen internet voor het doen van de bankzaken, zo blijkt uit cijfers van de Unie KBO in samenwerking met ABN AMRO. De verdere digitalisering van de samenleving treft een grote groep ouderen en maakt hen kwetsbaar, ook waar het gaat om het doen van bankzaken.
Lees meer


Senioren dupe van ongevraagde vervolgzendingen
Het aanvragen van gratis proefpakketten, zoals dagcrèmes en afslankpillen, komt relatief veel voor bij senioren. Zonder dat zij dit hebben gevraagd volgt vaak een tweede, ongevraagde vervolgzending waarvoor men ook dient te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van de Unie KBO.
Lees meer

Veel ouderen hebben te kleine financiële buffer
Vijftigplussers zijn steeds vaker financieel kwetsbaar. Dit blijkt uit cijfers van het Economisch Bureau van ING. Niet alleen veel 50- tot 65-jarigen vinden dat zij te kleine geldbuffers hebben. Ook een grote groep 65-plussers heeft te weinig financiële reserves.
Lees meer


Ouderen verwachten niet dat hun kinderen helpen
De overheid wil dat senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met meer zorg van familie en bekenden. De vraag is of dat gaat lukken.
Lees meer


Werken na AOW-leeftijd?
Werken na AOW-leeftijd? Bescherming valt weg!
Op 12 maart behandelde de Tweede Kamer het wetsvoorstel over werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. De Unie KBO onderschrijft de doelstelling om belemmeringen weg te nemen voor werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Het voorstel leidt echter tot grote verslechtering van de juridische bescherming van AOW-gerechtigden! We waarschuwden de Kamer.
Lees meer


Reactie minister Plasterk op onderzoek Unie KBO
Het onderzoek van de Unie KBO over internet en ouderen heeft de politiek niet onberoerd gelaten. Hanke Bruins Slot (CDA) stelde direct na het verschijnen van het rapport schriftelijke Kamervragen over de onderzoeksuitkomsten.
Lees meer


Nu merkbaar:
De financiële en administratieve gevolgen van de Wmo en Wlz
Momenteel ervaren veel ouderen de eerste concrete financiële effecten van de veranderingen in de zorg. Eind februari komen de CAK-facturen voor eigen bijdragen zorg en ondersteuning. Wat kunt u verwachten?
Lees meer


Unie KBO: twijfels over flexibilisering AOW
Het kabinet kiest niet voor flexibilisering van de AOW, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma. De Unie KBO is het daarmee eens, maar om andere redenen dan Jetta Klijnsma noemt.
Lees meer


Seniorvriendelijk winkelen met de smartphone
Supermarkt Jumbo biedt hem al aan: een boodschappen-app. Via de smartphone maak je een boodschappenlijst en stuur je deze door.
Lees meer


Kwaliteit eigen verpleeghuis onvoldoende
Ruim kwart verzorgenden vindt kwaliteit eigen verpleeghuis onvoldoende. Van de verpleegkundigen en verzorgenden die in een verpleeghuis werken vindt 28 procent de kwaliteit van de zorg die zij bieden onvoldoende.
Lees meer


Teleurstelling AOW-koopkrachttegemoetkoming
De AOW-koopkrachttegemoetkoming voor AOW-ers vervalt.
In plaats daarvan komt er een AOW-inkomensondersteuning, die afhankelijk is van het aantal jaren dat men in Nederland gewoond of gewerkt heeft.
Lees meer


Een half miljoen senioren blijven zonder internet
Van de huidige 1,2 miljoen senioren zonder internet, zal de helft nooit meer online gaan. Dit blijkt uit onderzoek van de ouderenorganisatie Unie KBO onder een grote groep Nederlandse senioren mét en zonder internet. Dat heeft nogal verstrekkende gevolgen.
Lees meer


Succes KBO: papieren energielabel woningen
Huiseigenaren krijgen deze weken per post een energielabel opgestuurd. De Unie KBO is onvermoeibaar pleitbezorger geweest van papieren overheidscommunicatie, voor ouderen die (nog) niet digitaal vaardig zijn. Met succes.
Lees meer


DigiD-voorlichters gezocht voor hulp bij digitalisering
Vanaf juni organiseert de Unie KBO voorlichtingsbijeenkomsten voor KBO-vrijwilligers over de digitale overheid. Deze DigiD-voorlichters kunnen ouderen helpen bij het gebruik van de DigiD.
Lees meer


Slotbijeenkomst Pensioendialoog:
Hoe ziet de toekomst eruit?
Op 19 januari organiseerde het ministerie van Sociale Zaken de slotbijeenkomst van De Nationale Pensioen-dialoog. Op uitnodiging van dit ministerie, werkte de Unie KBO daaraan mee. Bestuurslid Joop Beugelsdijk was daar onze woordvoerder. Hij is er niet gerust op. Een waardevaste oudedagsvoorziening is nog ver weg.
Lees meer


Voordeelurenkaart: Succesvolle lobby bij NS
Goed nieuws: reizigers met een Voordeeluren-abonnement krijgen hun 7 keuzedagen binnenkort weer in papieren vorm.
Lees meer


Oudere Burgers en de digitale overheid
De Unie KBO sprak met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de gevolgen van digitalisering voor ouderen.
Lees meer


Ik kan de iPad niet missen!
KBO-Tablet op film. Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. De KBO-Tablet is daarbij een onmisbaar hulpmiddel.
Lees meer


Meer zelfvertrouwen door internet en social media
Onderzoeksresultaten uit Groot-Brittannië die we graag met u willen delen: ouderen voelen zich merkbaar beter door de computer.
Lees meer


Klaverblad Zeeland gaat verhuizen
Klaverblad Zeeland is de afgelopen maanden gereorganiseerd. Vanwege subsidiekortingen moest de organisatie met minder mensen verder. Om de kosten nog verder te beperken is er ook naar andere (kleinere) huisvesting gezocht.
Lees meer


Ouderen in Den Haag: wij willen koopkracht - nu!
Als onderzoeken en Kamerbrieven politici niet (meer) overtuigen van de schrikbarende koopkrachtdaling van ouderen, dan moeten we maar de straat op. En dat deden we: de ouderenorganisaties en vakbond FNV sloegen de handen ineen. We pikken het niet langer!
Lees meer


Onbereikbaarheid 112
Nederlands Dagblad vestigt aandacht op onbereikbaarheid 112 voor doven en slechthorenden.
Lees meer


Ouderen krijgen stem in e-Overheid
De Unie KBO heeft een stem gekregen in het transitieproces naar de digitale overheid. De overheid streeft ernaar om alle communicatie tussen overheid en burger vanaf 2017 digitaal te laten verlopen. Wij pleiten voor een vangnet.
Lees meer


OV-Chipkaart.
De Tweede Kamer debatteerde recent over het openbaar vervoer en de OV-Chipkaart. De Unie KBO is van mening dat de OV-chipkaart in veel gevallen geen goed vervoerbewijs is.
Lees meer


Kinderen krijgen het slechter
Volgens 65% van de senioren gaan hun kinderen slechtere tijden tegemoet.
Lees meer


Blauwe enveloppe verdwijnt
Het verdwijnen van de blauwe enveloppe kwam in het nieuws . Dit is een gevolg van het Belastingdienst-plan om voortaan bij iedere brief van hun kant een verzoek te doen aan de burger om zijn account op Mijnoverheid.nl te activeren. Maar kan iedereen dat?
Lees meer


Landelijke belangenbehartiging Unie KBO, rapportage derde kwartaal 2014.
Lees meer

Zo pint U veiliger
Lees meer


Algemene Veiligheidstips
Lees meer


Internetcriminelen steeds actiever
Vandaag de dag moet u wel zeer alert en wakker achter uw pc zitten. Voor je het weet klikt u op een link die voor heel andere doeleinden is bedoeld dan, bijvoorbeeld, uw DigiD te wijzigen. Hieronder treft u een prachtig voorbeeld waar je zo maar in kunt trappen.
Lees meer


Pas voor Italiaanse oplichters !!!!!!!
De penningmeester van KBO Goes waarschuwt voor oplichters die bellen vanaf het nummer 00390104206067. Omdat hij het nummer niet kende heeft hij dit nummer via internet achterhaald.
Lees meer


Blijf alert op de babbeltruc!
Juist ouderen zijn vaak te beleefd of vriendelijk en trappen daarom eerder in de babbeltruc. Onbekende mensen bellen aan, keurig gekleed en met een geloofwaardig verhaal.
Lees meer


Alle overheidscommunicatie digitaal?
Denk aan de ouderen!

De overheid streeft ernaar om alle communicatie tussen overheid en burger vanaf 2017 digitaal te laten verlopen. De Unie KBO heeft hier twijfels bij. "Er zijn nog steeds mensen die niet op internet zijn aangesloten".
Lees meer


Wmo aangenomen door Eerste Kamer:
Gemengde gevoelens

Met gemengde gevoelens kennis genomen van het feit dat de Eerste Kamer onlangs heeft ingestemd.
Lees meer


Persbericht:
Digitale overheid tast onafhankelijkheid ouderen aan.

Lees meer


Geldautomaten kleine kernen en landelijke gebieden
De Unie KBO is tevreden met de toezegging van de banken om afspraken te maken over optimalisatie van geldautomaten in kleine kernen en landelijke gebieden.
Lees meer


Clichés ouderen in het verkeer kloppen niet.
De meeste clichés van ouderen in het verkeer kloppen niet, zo blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO heeft laten verrichten onder Nederlandse 65-plussers.
Lees meer


Onderzoek digitalisering van de samenleving
Steeds meer 65-plussers gebruiken een smartphone, tablet of computer. Maar er is ook een grote groep senioren die de digitale opmars maar moeilijk bijhoudt. De KBO onderzoekt daarom de effecten bij senioren van de toenemende digitalisering.
Lees meer


Koninklijke aandacht voor Senioren-Tablet
Driebergen-Rijsenburg - 15 mei 2014.
Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanmorgen een werkbezoek gebracht aan het Futurelab voor de Zorg in Driebergen-Rijsenburg. Veel aandacht ging daarbij uit naar het samenwerkingsproject KBO-Tablet van ouderenorganisatie Unie KBO, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en zorginnovator FocusCura.
Lees meer


Een greep uit het nieuws 29 april 2014
Lees meer


Onrust berichten overheveling langdurige zorg
De centrale werkgevers- en werknemersorganisaties maakten begin februari hun bezwaren kenbaar tegen de gevolgen voor werknemers en werkgevers van de voorgenomen overheveling langdurige zorg.
Lees meer


KBO KLEURT ROZE
Homo-emancipatie is in Nederland al ver gevorderd. Toch stuiten veel roze ouderen nog regelmatig op onbegrip.
Lees meer


KBO Jaarbericht 2013
Veiligheid, inkomen, gezondheid en digitalisering; dat zijn vier van de belangrijke thema's waar de Unie KBO zich in 2013 intensief mee bezig hield. We hebben het jaar 2013 in beeld gebracht in ons jaarbericht. Het is bedoeld als beknopte publieksversie van onze activiteiten en projecten.
Hagar Roijackers (Communicatieadviseur Unie KBO)
Lees meerNieuwsbrieven:  

Archief nieuwsbrieven
Nieuwsbrief KBO Zeeland nummer 4, december 2012
Nieuwsbrief KBO Zeeland nummer 1, maart 2013
Nieuwsbrief KBO Zeeland nummer 3, september 2013
Nieuwsbrief KBO Zeeland nummer 4, december 2013
Nieuwsbrief KBO Zeeland nummer 1, maart 2014

Nieuwsflits:  
Nieuwsflits Unie KBO
Een tweewekelijkse update voor KBO-leden.
Deze tweewekelijkse uitgave is per 15 april 2014 gestopt.

Nieuwsflits Unie KBO - nummer 9 - 2 mei 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 8 - 18 april 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 7 - 4 april 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 5 - 7 maart 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 4 - 21 februari 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 3 - 7 februari 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 2 - 24 januari 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 1 - 10 januari 2014
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 21 - 13 december 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 20 - 29 november 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 19 - 1 november 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 18 - 11 oktober 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 17 - 30 september 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 16 - 13 september 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 15 - 2 september 2013
Nieuwsflits Unie KBO - nummer 14 - 16 augustus 2013

pijl omhoog