Reizen KBO 's-Heerenhoek
Verslagen Najaarsreis 10 september 2019
Dagtocht LINGE-CRUISE / GLASBLAZERIJ LEERDAM

Vertrek vanaf de Jeugdhoeve om 8.45 uur. En zoals we gewend zijn waren Leo van de AMZ en de reizigers keurig op tijd. Gelukkig hadden zij die over een rollator beschikten die ook meegenomen. Andere hadden een stok, niet om mee te slaan maar als steun. Met maar liefst 51 personen waarvan enkelen met een hoge leeftijd ( boven de 90 jaar! ) Onze voorzitter Lau Traas hield zoals gewoonlijk zijn welkomstpraatje.
De eerste stop was bij restaurant de 7 Bergsche Hoeve in Zevenbergen waar we die avond ook het afscheidsdiner hielden. Een dagje uit en dan moet je zeker niet aan de lijn denken. Het was koffie met heerlijk gebak en slagroom.
Leo die al ruim 20 jaar onze vaste chauffeur is toonde weer zijn stuurmanskunst. Hij houdt zo weten we inmiddels ook niet van grote wegen. Via de grote weg kan je rechtstreeks naar Leerdam. Hij niet want door bij Arkel via Kelichem te kiezen voor een prachtige route langs de linge. Een smalle dijk waar twee auto's elkaar amper kunnen passeren. Met een grote AMZ bus kan dat ook als je een grote vrachtauto moet passeren.
Keurig op tijd kwamen we bij de rondvaartboot. Het uitzicht en de lunch waren voortreffelijk. Alles voldoende aanwezig en geen enkele wanklank. Het was prachtig weer en menigeen ging op het dek genieten van zon en natuur. Na twee uur varen moesten we een eindje lopen naar de glasblazerij. Voor de meesten geen probleem want we deden alles op 't gemak en zij die niet goed meekonden werden ondersteund of op de rollator gezet en zo meegereden. Een pracht zicht en weer eens een andere manier gebruikmakend van een rollator.
Bij de glasblazerij namen we plaats op de tribune. Er werden doorlopend demonstraties gegeven waarbij uitleg werd gegeven. Een hele kunst om op ambachtelijke wijze van heet vloeibaar glas prachtige kunstobjecten te maken. Was een vaas klaar dan moest die nog 24 uur de oven in om af te koelen.
Na 2 demonstraties kozen we voor het zonnige terras buiten. Rond 16.00 uur stond de bus weer klaar en wederom door het land van Heusden en Altena over dijkjes en plaatsjes zoals Uppel, Korn en Dussen ,waar we nog nooit van gehoord hadden gingen we terug naar Zevenbergen.
Een heerlijk diner met zoals gebruikelijk het eerste rondje van onze penningmeester. Voldaan vetrokken we en rond 20.30 uur kwamen we na een rondje van Leo aan het begin van de Molendijk weer bij de kerk aan.
Een mooie tocht die zich kenmerkte als rustig alles op het gemak en behulpzaam voor elkaar.
De reiscommissie kan terugzien op een geslaagde reis en kijkt vooruit voor het plannen van een nieuwe reis in het voorjaar.

Foto's van deze dag "zie
"zie foto's" .Voorjaarsreis KBO 14 mei 2019.
Dagtocht naar Beringen.

Altijd blij wanneer de AMZ-bus keurig op tijd het kerkplein op komt rijden. En nog blijer zijn een aantal mensen wanneer zij zien dat Leo achter het stuur zit. Hun dag kan dan al helemaal niet meer stuk. Nadat Ferdy één van de resicommissieleden de 39 deelnemers heeft geteld gaan we naar het 140 km verder gelegen Beringen in België.
Rond Antwerpen geen grote verkeersproblemen en we komen mooi op tijd aan in Beringen/Koersel bij Blueberry Fields waar we op koude ijzeren stoelen ontvangen worden met voldoende koffie, thee met bosbessentaart en na afloop een heerlijk ijsje met natuurlijk blauwbessen erop.
Tijdens de rondwandeling vertelden de gidsen alles over het ontstaan van het bedrijf, de teelt van de blauw- en veenbessen, de bemesting en veredelen van de 500 rassen. Gelukkig was het schitterend weer want bij slecht weer zijn volgens de gidsen de paden zonder laarzen slecht begaanbaar. In het aangrenzend winkeltje zijn veel producten gekocht.
Het Belgisch broodbuffet bij restaurant Waranja in Beverlo was uitstekend en zeer uitgebreid.
Het zal Leo niet zijn of hij wilde ons nog even laten zien dat Beringen vroeger een gebied was waar kolen werden gewonnen en waar alles door de directie van de Mijnen werd bepaald. Zowel het verenigingsleven, woningen, winkels en werd er zelfs in 1943 een kerk in opdracht van de directie gebouwd. Nu staat er ook een moskee die we wegens de rammandam niet konden bezoeken.

Vervolgens brachten we een bezoek aan Coldset printer Partners, Drukcentrum Beringen, indrukwekkend. We troffen dezelfde gids als smorgens en dat was heel aangenaam. Eerst werd aan de hand van een video de geschiedenis verteld en alle ontwikkelingen tot nu toe. Ook werd het tijdsschema getoond waarin alles gedrukt moet zijn.
Voordat we aan de rondleiding begonnen moesten we allemaal een geel hesje aan doen. Dit voor de veiligheid zodat het personeel kan zien dat we bezoekers zijn.
De krantendrukkerij was zeer indrukwekkend. We kwamen langs grote drukpersen waar de kranten, magazines etc.in een razend tempo van 50 kilometer per uur voorbij flitsen. Gelukkig was er een drukpers in werking. We kwamen ook door het papier magazijn waar rollen van 1500 kilo liggen opgeslagen. Ook lieten de gidsen zien hoe alles eerst op vellen wordt gedrukt.
Sinds augustus 1999 staat in Beringen één van de meest hoogtechnologische krantendrukkerijen van Europa. Concentra Media drukt er niet alleen de eigen kranten "Het Belang van Limburg" en "Gazet van Antwerpen", maar ook andere bekende binnenlandse en buitenlandse titels. Vier moderne drukpersen drukken tot 40.000 exemplaren per uur in vier kleuren, zo kregen we in een paar uur tijd te zien en te horen wat er moet gebeuren tot ze kakelvers 6 dagen in de week in onze brievenbus komen.
Tot slot genoten we van de aangeboden frisdrank of pilsje dat ons werd aangeboden. Ook mochten we een paar van de die nacht gedrukte kranten meenemen.

Op de terugweg werden we getrakteerd op een rit door het havengebied van Antwerpen. Wat een bedrijvigheid en ook triest te zien hoe een terrein er verlaten bij ligt na dat zo'n 6 jaar geleden de Opelfabriek haar deuren sloot.
Deze dagreis werd afgesloten met een uitstekend afscheidsdiner bij restaurant Boove en Beneeje te Hoogerheide.

Geen enkele wanklank en tevreden kwamen we weer veilig en vol nieuwe indrukken terug in ons dorp aan.
Najaarsreis 18 september 2018
Dagtocht Lessines/Lessen en rondrit Vlaamse Ardennen.

Het was een mooie nazomerdag en met een goed gevulde bus ( 49 personen ), met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar, vertrokken we naar het hospitaal Notre Dame de la Rose in Lessen ( België).
Een klooster hospitaal gesticht in 1242. Lopend door de mooie grote zalen ontdek je duizend facetten van de geneeskunde door de eeuwen heen en de religie die hierbij een grote rol speelde. Het hospitaal was niet voor rijke maar voor de armste der armen. Werd je ziek en kon je een opname niet betalen dan werd eerst de biecht afgenomen, vervolgens moest je ter communie gaan.
Alle hospitalen zoals deze lagen aan het water waarin al het denkbare werd geloosd. Water drinken was om die reden uit den boze. Bier brouwen en drinken was de enige oplossing. Bij de rondleiding werd de groep in tweeën gesplitst.
De bevlogen gidsen wisten ons van begin tot einde te boeien. Zo bezochten we de barokke kapel, de kruisgang, de grote kruidentuin met wel 300 geneeskundige kruiden de ziekenzaal en allerlei medische instrumenten door de eeuwen heen. Een dergelijk hospitaal is ook te bezoeken in de Stad Beaune in Frankrijk.
Ook de goed verzorgde lunch werd daar genuttigd.
Vervolgens gingen we naar Oudenaarde waar Lucien de Schepper in de bus kwam en ons in sappig Vlaams ( zo kon hij o.a., de h niet uitspreken ) de mooiste plaatsen van de Vlaamse Ardennen liet zien. De 78 jarige Lucien was een wielerfanaat en wie niet van wielrennen houdt werd door zijn boeiende verhalen meegezogen. Zo kwamen we langs de Klaremond en stopten we bovenaan de Patersberg om vervolgens te voet over de kasseinen een eindje naar beneden te wandelen.
Zo vertelde hij dat op de dag voor de Ronde van Vlaanderen wielerfanaten niet alleen de ronde reden maar per jaar minstrens 80 tot 100 kasseien als souvenier mee naar huis nemen. Er is dan ook een speciale ploeg die daarna moet herstraten.
Rijden door de Vlaamse Ardennen is schitterend. Echter de wegen zijn er zo smal dat je met een gewone auto nog moeite hebt elkaar te moeten passeren. Echter AMZ chauffeur Leo, zelf ook vervend wielrenner in zijn vrije tijd, loodste ons er met gemak doorheen.
Uiteraard was er onderweg ook een consumptiestop op een mooi terras met een schitterend uitzicht.
Vervolgens ons afscheidsdiner in de Baeckermat in Westdorpe.
Voorjaarsreis 15 mei 2018
Dagtocht K.B.O. 's-Heerenhoek naar Den Haag en Scheveningen.

Vroeger dan normaal uit de veren om o.l.v. chauffeur Leo van touringcarbedrijf AMZ een dagtocht te maken naar Den Haag. Iedereen was keurig op tijd.
Onze voorzitter Lau Traas was blij met zoveel deelnemers 52 personen We vertrokken naar Van der Valk in Ridderkerk. Door een file kwamen we wat later dan gepland aan maar de koffie met gebak smaakte er niet minder om.
In Den Haag werden we afgezet bij het bezoekerscentrum ProDemos, gelegen tegenover het Binnenhof. Zij verzorgen de rondleiding die gemiddeld 1,5 uur duurt. De groep werd in tweeën gesplitst van elk 25 personen. Twee mensen wisten vooraf dat ze niet met de rondleiding mee mochten om reden dat er slechts 25 per gids mee mogen.
Al bij de ingang van het Binnenhof stonden diverse gemotoriseerde politiemensen en daarachter een 10-tal grote zwarte wagens. Er bleek een hoge Duitse gast op bezoek te zijn bij de voorzitster van de Eerste Kamer, die ook de functie heeft dergelijke hoogwaardigheidsbekleders te ontvangen.
Vervolgens kregen we een korte film over de geschiedenis van het Binnenhof. Daarna een wandeling langs de diverse gebouwen, een bezoek aan de Staten-Passage en natuurlijk de publieke tribune van de Tweede Kamer De gids vertelde waar en hoe petities worden aangeboden. Op de tribune kregen we een plattegrond van de plenaire zaal. Waar bijvoorbeeld de voorzitter zit, de interruptiemicrofoons staan en waar de diverse partijen zitten.
Ook vertelde hij de volgorde van vergaderen en dat iedereen altijd welkom is op de tribune. Om echter de Tweede Kamer te mogen bezoeken moet je door een detectiepoortje en alles wat met metaal te maken heeft in een bakje leggen. Ook legitimatie is verplicht. Dat laatste hoefden we niet te tonen. KBO/PCOB mensen zijn tenslotte betrouwbare mensen. Helaas was er op het moment van ons bezoek geen zitting.
Vervolgens gingen we naar het Malieveld. Niet om te protesteren maar te genieten van een heerlijke lunch in het paviljoen Malieveld.
Na de lunch volgde een rondrit langs veel bezienswaardigheden van Den Haag en die eindigde bij de Pier van Scheveningen waar we met een heerlijke temperatuur van zeker 25 graden een consumptie op een van de vele terrassen konden nuttigen. Leo bleek tot in detail kennis te hebben van de stad.
Het afscheidsdiner was bij restaurant Non Plus Ultra in Woensdrecht.
Zeker weer een geslaagde dag om op terug te kijken en zoals chauffeur Leo zei: "Op onze leeftijd onderneem je vaak niet meer zelf een dergelijke reis met een excursie aan de Tweede kamer, maar in groepsverband is het toch weer een leuk uitje ". Lau dankte Ferdy, Jo en Kees die er als reiscommissie weer een mooi programma hadden samengesteld.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .Najaarsreis 26 september 2017
Dagtocht K.B.O. 's-Heerenhoek naar Brussel.

De tweede dagtocht dit jaar. Een volle bus (52 personen) en mensen moeten teleurstellen die op het laatste moment nog wilden inschrijven.
Met chauffeur Leo van de AMZ vertrokken we in de mist naar België. Eerste stop was bij Onze-Lieve-Vrouwe -Waver in de regio Mechelen. Een instituut van de congregatie van de zusters Insulinen. Een mooi klooster opgebouwd in diverse stijlen zoals Art Nouveaux, een Wintertuin en andere mooie ruimten met verrassende licht-en kleurenspel en veel glas in lood ramen.
We werden ontvangen met koffie en gebak. Vervolgens opsplitsing in twee groepen met gidsen die met passie de rondleiding verzorgden.

Vervolgens een eenvoudige goede Belgische broodmaaltijd in Mechelen tegenover de grote kerk waaraan ook een vluchtig bezoek gebracht kon worden.

Na de middag (de mist was inmiddels opgetrokken) stonden bij het Atomium in Brussel twee gidsen op ons te wachten. Na een rondrit van een uur werd de groep gesplitst.
In de bus was gevraagd wie er een stadswandeling wilden maken. 19 mensen gingen o.l.v. een gids een mooie stadswandeling maken. Zij liet zien waar je als gewone bezoeker van de stad aan voorbij loopt. Je moest vooral naar boven kijken.
Uiteraard een bezoek aan Manneke Pis hoorde er bij.

De andere groep ging o.l.v. de andere gids verder met de stadstour met o.a. een bezoek aan de basiliek van Koekelberg en vele bezienswaardigheden.
Uiteraard voor beide groepen een stop voor een drankje in de basiliek en op de zonnige terrassen.

Een goed verzorgd afscheidsdiner was bij restaurant de Baeckermat in Westdorpe. Iedereen was tevreden en bij de Westerscheldetunnel hadden we geluk. Na ons werd deze voor onderhoud afgesloten.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .


Voorjaarsreis 16 mei 2017
Dagtocht K.B.O. 's-Heerenhoek naar Tilburg.

Op dinsdag 16 mei was het dan weer zover. De voorjaarsreis met aanvankelijk 45 personen. Een moest echter wegens een begrafenis verstek laten gaan. Het weer was ons de hele dag zeer gezind. Als chauffeur hadden we een oude bekende Ko, die niet alleen chauffeur is maar ook landbouwer en aan het einde van de dag waren weer volledig op de hoogte van wat er allemaal groeit en bloeit.
We mogen terugzien op een mooie reis. Met de AMZ vertrokken we om 8.15 uur . Ieder was keurig op tijd. Onze voorzitter Lau deed een openingswoordje en wenste ons een prettige reis. Hij was ook blij met wat nieuwe deelnemers.
De eerste bestemming was De Moer, waar de "machinist" van de Duinexpres op ons stond te wachten. Hij bezorgde ons een mooie tocht door Nationaal Park de Loonse-en Drunense Duinen. Terecht dat het park in 2004 is uitgeroepen tot de mooiste plek van Brabant.
Het was een comfortabele wegtrein met verwarmde wagons en een lage makkelijke instap. De trein was voorzien van een prima intercom. Onafgebroken deed hij bijna 2 uur verslag van hetgeen we onderweg zagen. Onderweg stonden we even stil voor het maken van een groepsfoto voor hen die dat wilden.
Daarna maakten we gebruik van het uitgebreide lunchbuffet bij restaurant 't Maoske in De Moer.
Vervolgens gingen we naar de distilleerderij Schrobbeler in Tilburg. Je verwacht een oud gebouw waarin al eeuwenlang gebrouwen wordt. Het tegendeel was waar. Een nieuw gebouw op een industriegebied. De ontvangst, de verzorging en de rondleiding waren uitstekend.
We werden ontvangen met koffie/thee en gebak. Vervolgens een warme schrobbeler met slagroom. Uitleg over het ontstaan van het drankje in de Jaren "70 ( Carnaval ! ) Er volgde een rondleiding door het laboratorium en de distilleerderij om vervolgens af te sluiten met een koude schrobbeler. Zij die niet van alcohol hielden kregen uiteraard iets anders. Bij het weggaan kregen we een aandenken. Er was ook voldoende gelegenheid van het lekkere goedje te kopen.
Schrobeler wordt verkocht in stenen kruiken. In Tilburg worden de inwoners met carnaval Kruikezeikers genoemd en vanaf het begin werd de drank in kruiken gedaan.
Via een touristische route door het mooie Brabant kwamen we bij restaurant de Boswachter in Liesbosch te Breda. Midden in de bossen. Een mooie locatie en goed eten voor het menu en de prijs die we hadden afgesproken.
Aan het einde van de reis sprak onze voorzitter zijn tevredenheid uit over de reiscommissie Jo,Ferdy en Kees.
Het wordt voor de reiscommissie steeds moeilijker iets te bedenken om het ieder naar de zin te maken Ook zien we net als andere afdelingen minder deelnemers, maar zolang we nog net meer dan 40 deelnemers hebben zal de reiscommissie blijven organiseren , hoewel het steeds moeilijker wordt iets te vinden op niet te lange afstand. De één wil niet te vroeg weg, de ander niet te lang in een bus zitten of te laat terug zijn. Daarnaast speelt ook de prijs een rol. Voor de één maakt het niet uit, de ander kan het maar net trekken. Wel wil iedereen voor een "dubbeltje "op de eerste rij zitten bij lunch en diner.
Het bestuur heeft besloten een enquete onder de leden te houden. O.a. zal gevraagd worden naar ideeën over reisdoelen, de prijs etc.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .

Najaarsreis 27 september 2016.
Dagtocht K.B.O. 's-Heerenhoek naar Den Bosch.

Om acht uur arriveert er een luxe touringcar met een vakbekwame chauffeur bij de kerk. Na een kort oponthoud zijn we vertrokken naar Den Bosch.
Aldaar aangekomen lag de rondvaartboot "De Ouwe Dirk" al op ons te wachten. Na inscheping werden we voorzien van koffie/thee met een echte Bossche Bol.
De rondvaart over de rivier De Dieze met uitleg van de schipper en een lekker zonnetje wordt door iedereen zowel boven- als benedendeks als zeer prettig ervaren.
Na deze rondvaart zijn we vertrokken naar ons lunchadres in Riethoven. Hier wordt genoten van een heerlijke lunch met kroket.
Na deze lunch zijn we verder gegaan naar Valkenswaard waar we worden ontvangen bij het Valkerij- en Sigarenmuseum. Nadat we in groepen zijn verdeeld worden we begeleid door een gids door het museum geleid. Deze gidsen vertellen enthousiast over het maken van sigaren en over de Valkerij in vroegere tijden. Na het zien van een film over deze onderwerpen en het nuttigen van een drankje gaan we verder naar ons dineradres in Casteren.
Nadat iedereen heeft genoten van een uitstekend diner zijn we huiswaarts gekeerd.
Wie dacht dat deze thuisreis rustig in de bus zou zijn had het verkeerd, want er wordt uit volle borst oude hits gezongen.
Om 21.00 uur bereikten we 's-Heerenhoek en ging ieder voldaan huiswaarts.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .

Voorjaarsreis 7 juni 2016
Dagtocht K.B.O. 's-Heerenhoek naar Maastricht.

Mooi dat er weer meer en nieuwe leden meegingen. In totaal 49. Wachten bij vertrek hoef je nooit. Iedereen was weer op tijd en dat is ook prettig voor onze chauffeur Leo, die zoals hij zelf zei weer volledig hersteld is.
Omdat het een lange zit is besloot de reiskommissie een koffiestop in de bus te maken. Koffie en een heerlijke koek sloeg niemand af. Mooi op tijd waren we in Maastricht om met de Maasvallei een mooie tocht over de Maas te maken. Langs de ENCI cementfabriek en de Sint Pietersberg onder de Sint Servaasbrug door en langs het Gouvernementsgebouw o.a. bekend van het "Verdrag van Maastricht ".
Een prima lunch bij restaurant Bonhomme aan de oever van de Maas en voor de liefhebbers tijd voor een wandelingetje door de binnenstad.
Vervolgens een bezoek aan het Wijndomijn "De Apostelhoeve". Een deskundige leidde ons rond en tot dan toe hadden we een stralende zon. Eenmaal in het proeflokaal aangekomen begon het te gieten en onweren. Maar dat deerde ons niet. We proefden 3 heerlijke soorten wijn afgewisseld met roggebrood met ham.
Vervolgens vervolgden we onze reis naar Casteren voor een heerlijk diner. Onderweg door Belgie hagel, zware regen en onweersbuien maar ja, we zaten toch droog en Leo is een ervaren chauffeur. Het diner in "de Kruidenlucht "te Casteren was weer overvloedig.
Op de terugreis zette Leo oude zeer herkenbare Nederlandse liedjes op en die werden uit volle borst door bijna iedereen meegezonden.
Kees Rentmeester dankte de chauffeur, die aangaf dat veel oudere groepen het wegens te weinig deelnemers het laten afweten. Dat is in 's-Heerenhoek gelukkig nog niet het geval.
Kees dankte ook de andere reiskommissieleden Ferdy en Jo.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .

Voorjaarsreis 2 juni 2015
Nee, de gebruikelijke dubbeldekker kwam niet op het kerkplein. Wel onze vaste chauffeur Leo met een gewone reisbus. De reden hiervan was dat we slechts met 43 mensen op reis zouden gaan. Minder mensen betekent niet minder plezier want de stemming zat er goed in . Het verkeer zat mee en omdat we wat vroeg zouden zijn voor onze eerste bestemming reed Leo nog een extra rondje door de binnenlanden van Brabant. Zo kwamen we langs de edelherten boerderij "de Zonhoeve" waaraan we enkele jaren geleden een bezoek hebben gebracht.
Om 10.00 uur werden we onthaald in het Nederlands leder en schoenmuseum in Waalwijk. Met koffie/thee en een halve zool. Vervolgens een film over de ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie. In twee groepen en onder leiding van een gids kregen we uitleg over het maken van een schoen, het gebruik van de machines etc. Ruim 250 handelingen zijn nodig voor het maken van een schoen. Schoenen zijn zo ingepakt dat de rechterschoen altijd vooraan ligt. Deze krijg je in de winkel als eerste aangeboden. Tussen de middag kregen we een goed verzorgde Brabantse lunch aangeboden. Nog even langs de souvenirwinkel en dan naar het 75 km verder gelegen Asten voor het Klok & Peel museum.
Bij het uitgaan van de bus werd eerst een groepsfoto gemaakt, vervolgens weer koffie/thee en in twee groepen door het museum. In 2012 opende Hare Majesteit de Koningin Beatrix het vernieuwde museum. De ene groep kreeg eerst een rondleiding door het klokken gedeelte. De man vertelde heel enthousiast over alle mogelijke klokken. De oorsprong van de klok, het luiden ervan, het gieten etc. Helaas kwam hij irritant over als bij mensen erop wees dat ze stil moesten zijn als hij uitleg gaf. Theo van Craenenbroeck mocht steeds iets demonstreren door o.a. aan het klokkentouw te hangen.
De andere groep kreeg uitleg over de natuur in de Peel. Op boeiende wijze vertelde de man welke dier- en plantensoorten er in de Peel leven.
Gewoontegetrouw dineren we in Non Plus Ultra. Twee leden van de reiscommissie hadden een paar jaar geleden een goede ervaring in de Kruidenlucht in Casteren. Ook alle reizigers waren blij met deze keuze.
En zo keerden we weer na een volle dag nieuwe indrukken te hebben opgedaan terug naar ons vertrouwde dorp waar we, na een dankwoord van onze voorzitter Lau Traas aan Leo en de reiscommissie, onze reis om 21.00 uur beeindigden.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .

Voorjaarsreis 27 mei 2014.
Om 08.15 uur zijn we vanaf De Jeugdhoeve met 66 leden van de KBO 's-Heerenhoek vertrokken via Zierikzee - Bruinisse, de dammenroute, naar Rotterdam.
Na een korte rondrit door Rotterdam zijn we aan boord gegaan van een luxe boot van de Spido. Hier werden we ontvangen met koffie en appelgebak. Na de afvaart hebben we de havens van Rotterdam bekeken met uitleg van de kapitein van de rondvaartboot over bezienswaardigheden en havenactiviteiten. Helaas werd het zicht beperkt door de regen.
Na terugkomst van de rondvaart zijn we met de bus verder gegaan naar Burgerveen waar we in de kassen van rozenkweker "Rozen en Radijs" eerst de lunch hebben genuttigd. Na deze zeer goed verzorgde lunch werd in één van de rozenkassen door de eigenaar verteld over de kweek en verzorging van rozen. Na deze uitleg konden we het kassencomplex bezichtigen en wie dit wilde, rozen of andere plantjes kopen.
Na het bezoek aan de rozentuin zijn we deels via een toeristische route via o.a. Wassenaar naar Scheveningen gegaan en aan een natte boulevard van Scheveningen hebben we drankje genuttigd.
Van hieruit zijn we sukkelend in de file via Rotterdam naar ons dineradres in Woensdrecht gereden. In Woensdrecht hebben we bij Non Plus Ultra een uitstekend diner genuttigd. Na afloop hiervan zijn we teruggereden naar 's-Heerenhoek.
De reiscommissie en de chauffeur van de AMZ heeft, ondanks één bui regen van Zierikzee tot Woensdrecht, ons een heel mooie en leuke reis gepresenteerd.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .


Najaarsreis 24 september 2013.
Met 58 personen vetrokken we met een dubbeldekker van de AMZ vanaf het kerkplein met onze vaste chauffeur Leo voor een dagtocht naar de Chocolaterie in Ridderkerk, een vaartocht in de Biesbosch en afsluitend een heerlijk diner. Het was heel mistig op de weg naar Ridderkerk. Niet veel te zien buiten een reden te meer om gezellig met buurman of buurvrouw te kletsen. Ondanks een korte file en de mist kwamen we keurig op tijd aan bij het Chocolade atelier "van Noppen" in Ridderkerk. De baas Frits van Noppen, tevens degene die de demonstratie zou verzorgen, stond ons al op te wachten. In een mooie grote zaal kregen we koffie en hoe kan het ook anders een vers chocoladecakeje dat net was gebakken. Eerst werd een film getoond hoe de cacao wordt geteeld, verwerkt en verscheept. Daarna volgde een boeiende demonstratie via een groot videoscherm met geluidsinstallatie. Zo kon je goed zien hoe een bonbon gemaakt werd. Eerst het omhulsel en daarna de vulling. Toen ze hard genoeg waren mochten we ze proeven bij het tweede kopje koffie. Vervolgens mochten enkele aanwezigen zelf een bonbon maken en vervolgens opeten. Tot slot demonstreerde hij hoe je een koe van chocola moet maken. Tips: een bonbon met vulling bewaar je maximaal 8 weken. Gewone goede chocolade onbeperkt op een droge koele plaats en zeker niet in de koelkast omdat de geuren uit de koelkast worden opgenomen in de chocola. De tijd vloog om en na een bezoek aan de cadeaushop gaan we verder. Vervolgens de rondvaart door de Biesbosch. Aan boord genoten we van het "Beverlunch-Buffet " en gaf de schipper onderweg uitleg. Gelukkig trok de mist op en konden we genieten van de mooie natuur. Na afloop van de rondvaart gaan we via een toeristische route door het Brabantse land naar 't Wapen van Schijf in het plaatsje Schijf. Op het mooie Decap orgel na , was de bediening niet om over naar huis te schrijven. Prima was het weer bij Non Plus Ultra in Woensdrecht waar het weer aan niets ontbrak . Aan het einde van het diner was er een grote verrassing : Bij het serveren van het ijs kwam de bediening met een speciaal ijs met sterrenregen voor Maatje Witkam-Traas die jarig was. Onze voorzitter Lau bedankte het personeel, en in de bus de chauffeur en de leden van de reiscommissie.Voorjaarsreis 21 mei 2013.
Om acht uur zijn we met 65 personen vanaf de Jeugdhoeve met een dubbeldekker van de AMZ, onder deskundige leiding van chauffeur Leo, vertrokken naar ons eerste koffieadres Familyland te Hoogerheide. Daar werden wij ontvangen met koffie en gebak. Na deze korte pauze zijn we via een toeristische route via België naar de Meervalkwekerij te Reusel gegaan.
Daar aangekomen werden we ontvangen met koffie en is onder deskundige leiding van de eigenaren het wel en wee vertelt over de kwekerij. vanaf eitje tot exemplaren van twee meter. Ook werd er geproefd van de eindproducten, toastjes met puree, frituurhapjes en gerookte meerval.
Vanaf hier zijn we vertrokken naar ons lunchadres Het Draaiboompje te Moergestel. Hier is genoten van een uitgebreide broodmaaltijd met kaas, worst en een kroket. Ook waren er diverse koeken en bolussen. Na dit allemaal genuttigd te hebben zijn we naar de Edelhertenboerderij de Zonhoeve te Hulten vertokken.
Ook hier werden we ontvangen met koffie en is onder deskundige leiding van de eigenaresse verteld over het kweken van edelherten. Daarna volgde een rondleiding door de eigenaar. Door de aanhoudende regen werd de rondleiding over het hele bedrijf met de bus gedaan.
Na deze leerzame rondleiding zijn we verder gegaan naar ons dineradres Non Plus Ultra te Woensdrecht en hier hebben we ons diner met afloop een ijsbuffet genuttigd. Om ongeveer 20.00 uur zijn we vanaf Woensdrecht vertrokken naar 's-Heerenhoek waar we weer veilig en voldaan om 20.45 uur aankwamen.

Dank aan de reiscommissie en chauffeur Leo.

Foto's van deze dag "zie "zie foto's" .


Foto's 


pijl omhoog